Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Színházzal a családon belüli erőszak ellen

S X ajánlója:

Egy színházi előadásra hívom fel a figyelmet. A " színházzal a családon belüli erőszak ellen" kampányon belül a Thália színházban adják a "Fiú a tükörből, avagy rekviem egy gyerekkorért (családi pokol)" című darabot. A darab egy fiú visszaemlékezéseiről szól. Megjelenik az elhanyagolás, közömbösség az édesapa; a lelki terror, érzelmi zsarolás az anya, és a nyílt, később fizikai erőszakba torkolló gyűlölet a nevelőapa részéről.
 
A fenti bántalmazásokat nagyobbrészt gyerekszemmel nézve tárják elénk, ezt kiegészítik a felnőtt visszaemlékező megjegyzései. Jellemző a két szemszög eltérése. A gyerek önmagát hibáztatja a bántalmazásokért, lelkiismeret-furdalása van. Később, fiatal felnőttként a kilépés nehézségei, és az elköltözés után jelentkező megalázás is megjelenik, míg végül a kapcsolat teljes megszakítása mellett dönt a főszereplő.
 
Furcsa először, hogy két színész, szegényes díszletek között adja elő a történéseket, de Makranczi Zalán és Perjés János játéka magával ragadó. Bár én nem vagyok rendszeres színházba járó, sőt őszintén szólva ez a műfaj nem tartozik a kedvenceim közé, mégis nagyon átélhető volt számomra az előadás. A szituáció pedig annyira életszerű volt, hogy nem lepődnék meg, ha megtörtént esetet dolgozna fel a mű.
 
A legközelebbi alkalmak a Tháliában: október 13. csütörtök és 26. szerda, mindkét esetben 19.30-as kezdéssel. Az előadás kétórás, egy szünettel.

http://www.thalia.hu/hirek/sz-nh-zzal-csal-don-bel-li-er-szak-ellen

3 Tovább

Ajánló

Selkt-Sa kommentelőnktől kaptam javaslatokat, hogy milyen könyveket érdemes elolvasni a gyermekbántalmazás kapcsán. Ezeket teszem most közzé.

Könyvek:

  • Susan Forward: Mérgező szülők (ezt a könyvet többen is ajánlották, hamarosan írni fogok róla a blogon)
  • Judith Lewis Herman: Trauma és gyógyulás. Az erőszak hatása a családon belüli bántalmazástól a politikai terrorig
  • Helen Benedict: Csak okosan! Önvédelem kamaszoknak
  • Patricia Evans: Szavakkal verve. Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban
  • Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés (szintén többen ajánlották)
  • Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája (szintén többen ajánlották)
  • Dana Mcmillan: De hiszen azt mondja, hogy szeret! Vagy csak uralkodni akar? (Segít, hogy bántalmazott gyerekkor után ne legyünk bántalmazott nők.)
  • Nane: Miért marad?
  • Haas Anna: A feleséged vagyok, nem a cseléded (Segít, hogy bántalmazott gyerekkor után ne legyünk bántalmazott nők.)

Internet:

 

Amennyiben van még javaslatotok, kommentben egészítsétek ki a listát!

A későbbiekben egy-egy könyvről tervezek külön posztokat is írni.

5 Tovább

Gyerekkönnyek

blogavatar

Egy blog a gyermekbántalmazás ellen. Ha érintett vagy, küldd be a saját történetedet a gyerekkonnyek@gmail.com címre! Keressétek a blogot a facebook-on is, Gyerekkönnyek blog néven.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek