Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

"Megbocsátottam" - Névtelen története

Talán, a sorsom már meg volt pecsételve, mielőtt megszülettem. Anyám apám szeretője volt, akinek felesége és két fia volt már akkor. Amikor anya beleszeretett, nem tudta, hogy családos ember, mikor megtudta, akkor pedig apa hitegette, hogy elhagyja a családját. Persze egy idő után ezt nem kellett volna bevennie, nem akarom mentegetni, naiv volt nagyon. Évekig voltak szeretők, és apa mindig kitalált valamit, hogy most mért nem hagyja épp el a családját... (mikor a kisfia iskolába megy, mikor elmentek nyaralni, mikor a nagyfia elballag, mikor a házuk kész lesz, mikor ez,az amaz lesz).
Mikor anya teherbe esett, apám könyörgött neki, hogy ne tartson meg engem, de anya már 28 éves volt, és nagyon akart gyereket, amellett pedig apa volt élete szerelme, és egy nő kitől mástól akarna gyereket, mint a szerelmétől. Vállalta, hogy egyedül felnevel. Apa meg is fenyegette, hogy ne tartson meg engem, de aztán csak megtartott. Ez mondjuk nekem jó.
Mikor megszült, apám könnyek közt köszönte meg, hogy kislányt szültek neki, mert a két fiú után, nagyon akart kislányt. Aztán születésem után pár órával odamentek anyámhoz, hogy "legyen erős anyuka, a kislánya meg fog halni". Képzelhetem, mit érzett. Kiderül, hogy születési rendellenességeim vannak. Max két hetet adtak nekem. Két hétre rá már max két évet, s aztán meg max négyet. Szerencsére egyik se jött be. Apám egy éves koromig látogatott, de mikor anyám gyerektartást kért, apám megfojtogatta és megpofozta. Emlékszem rá, pedig nagyon kicsi voltam, meglátott engem, én el kezdtem kétségbe esetten sírni, és akkor azt mondta, szerencséd, hogy itt a gyerek, különben megölnélek. Aztán nem láttuk többet, se őt, se a pénzét. Gyerektartási pert kezdeményezett anyám, de mikor apa megfenyegette a nyílt utcán, akkor elállt a pertől.


Így hát egyedül nevelt fel, akkor az anyja se tudott segíteni, mert a papa rákos volt. Egyedül nevelt, ebből én akkor semmit nem éreztem, anya száz százalékig ellátott, gondoskodott rólam, szeretett, és ápolt. Én annyira felgyógyultam, hogy egy éves koromra olyan voltam, mint a többi gyerek. Négy éves koromig így éldegéltünk kettecskén. Aztán lett egy pasija anyának, aki rövidesen hozzánk költözött. Az elején minden nagyon szép és jó volt. Kaptam új ruhákat, játékokat, apai szeretetet, anyát is támogatta végre valaki.


Aztán egy - két év múlva el kezdett inni, és verni anyát. Féltékenykedni, vádaskodni, ordibálni.
Anya nem járhatott szoknyában, mert akkor büdös kurva volt. Én, büdös zabigyerekként voltam titulálva, aki nem kellett senkinek. Legrosszabb 6-7 éves korom környékére lett a helyzet.
Emlékszem, pisiltem, ő bejött zuhanyozni. Engem bámult, álló farokkal, simogatta magát, és vigyorgott. Én csak bámultam, nem tudtam akkor még, hogy ez rossz. Akkorra már minden este ordibálásra kellett volna elaludnom, az iskolában nem tudtam koncentrálni, de semelyik tanár nem kérdezett semmit, nem tett semmit. Anya kék zöld foltokkal járt dolgozni az iskolába, úgy tanított, napszemüvegben. Emlékszem, nevelőapám sokszor megerőszakolta anyát, nekem meg nézni kellett. Végig nézette velem, szerintem izgatta a jelenlétem. Sokszor simogatott engem, főleg a fenekemet, és mindig azt mondta, olyan jó segged van, mint anyádnak. Rendszeresítette, hogy mindig akkor zuhanyozott, mikor én pisiltem, persze álló farokkal, magát simogatva. Egyszer puszit kellett adnom a farkára. Sokszor simogatta a nemi szervem, miközben fürödtem.A legrosszabb mégis az volt, mikor anyát erőszakolta meg előttem, nekem pedig nézni kellett. Az izgatta, ha zokogunk mind a ketten. Egyszer, amikor anya nagyon zokogott, megkérdezte, "dugjam inkább a lányodat?", ezzel anya elhallgatott, és én is. Sosem erőszakolt meg, lehet, várta, hogy nagyobb legyek. Mindig azt mondta, olyan jó seggem van, mint anyámnak, de a mellem még nőhetne.


Nagymamámnak elmondtam, hogy nevelőapám mindig megveri anyukámat, ő először azt reagálta, hogy az asszony hibája, ha megverik. Később már nem így gondolta, szorgalmazta, hogy dobjuk ki a lakásból. Nem olyan könnyű az. Úgy utálom, aki ilyenkor okoskodik: "Miért nem dobtad ki? miért nem hívtál rendőrt? miért nem szakítottál vele?" Aki ilyet kérdez, nem tudja, miről beszél! Anya számtalanszor összepakolta a cuccait, és kitette a küszöbre. Erre ő betörte az ajtót, éjjel 1-2 óra körül és olyankor iszonyatosan megverte anyámat. Anya védte magát, egyszer neki lökte az ablaknak, majd a tükörnek, kitört az üveg, szétvágta nevelő apám hátát, de nem állította le, inkább talán ingerelte a vér szaga. Ha épp nevelő apám vigyázott rám, mindig a kocsmába vitt. Én félkarú rablóztam, miközben ő talaj részegre leitta magát. Aztán – biciklivel - hazavitt. Sokszor olyan részeg volt, hogy elestünk, ilyenkor mindig bevertem a fejemet. Mikor anyámmal összevesztek, mindig a nevelőapám jött értem az oviba, velem zsarolta anyát, hogy engedje be a lakásba, mert ha őt nem engedi be, én sem jutok haza.Sokszor a nyakába ülve cipelt engem, és úgy is elestünk, egyszer így tört be a fejem, és tört el a csuklóm. Nevelő apám egyébként elvált ember volt, két kislánya volt. Sokszor voltak nálunk a lányok, utálták anyát, aki elfoglalta az anyjuk helyét, és amiben tudtak keresztbe tettek nekünk. Pl: kiköpték az ételt, vízi pisztollyal összespriccelték a festményeket a falon.
Engem is kikészítettek, direkt bántottak, csúfoltak, vertek. Mikor anya rájuk mert szólni, ő volt büdös kurva, és meg a zabi.


9-10 éves voltam, mikor felszedett egy huszonéves kiscsajt, és megszabadultunk tőle. Anya volt olyan rendes, és megkereste a lány, hogy figyelmeztesse, vigyázzon ezzel az állattal. Később a lány megköszönte neki.  Kiderült, miért volt elvált ember a nevelőapám: verte a volt nejét, és a két kislányt. Anya azt mondta, kár hogy őt nem figyelmeztette a volt feleség, mint ahogy ő a lányt. De hát nem mindenki olyan jó indulatú, mint ő.Mikor végül megszabadultunk ettől az állattól márt tisztára idegbetegek lettünk anyával, főleg ő.  Egy utolsó nagy verést kapott, emlékszem csomókban hiányzott a haja, eltört több bordája, mikor legurult a lépcsőn. Tulajdonképpen le lett rugdosva a lépcsőn. Ja és, akkor okoskodik, hogy miért nem hívott rendőrt? Megtörtént, kijöttek, és kiröhögtek minket: "halál esetében tudunk az üggyel mit kezdeni". Emlékszem, ahogy röhögnek a képembe, mi meg sírunk. Minket csak az mentett meg, hogy talált a fószer egy fiatal pipit, akit befolyásolhat, mert anyát már nem tudta. Azóta nem is volt kapcsolata senkivel, szegény megsínylette.


Ezután iskolai erőszak áldozata lettem, teljesen depressziós voltam 15-16 éves koromig. Tizenöt éves koromba megismertem apukámat, hozzá se akartam szólni, mondván, ha eddig nem jött, most már mit akar? Anyukám beszélt rá, hogy találkozzam vele. Fél évig egy szót nem szóltam hozzá, csak ültem mellette és hallgattam. Két bátyámat is megismertem, egyik nagyon jól fogadta, a másik mai napig fenntartásokkal... ő a kisebb,  gondolom, zavarja, hogy a legkisebb szerepét elveszni látja velem. De ez nem így van. Mai napig ő van elkényeztetve.
Viszont apával jó a viszonyom, szeretjük egymást. Rá hasonlítok. Bár gyávaságban nem, és felvállaltam volna a zabi gyerekemet. Mai napig azt meséli be a családjának, hogy nem is tudta, hogy van egy lánya, az a hülye tanárnő most mondta meg neki. Meg, hogy ez csak egy éjszakás kaland volt... haha. Körülbelül 5-6 évig szeretők voltak. De mindegy, biztos könnyebb volt így elmesélni otthon a sztorit. Megértem. Megbocsátottam. Ha nem adtam volna a találkozásnak esély, most kevesebb lennék egy apával, két testvérre, egy mostohaanyával és sok élménnyel, amit velük éltem át.  Teljesen korrekt a mostoha anyám, mondván: "nem a gyerek tehet róla, hova születik, kiktől születik", így van! Szerencsére értelmes nő, nem hibáztat engem semmiért. Tisztelem érte.


Anyámat tisztelem mégis a legjobban. Emlékszem sokszor nem volt mit ennie, de engem megetetett mindig, és a legszebb ruhákat túrta nekem a turkálóból, senki nem mondta meg róluk, hogy turkálós ruhák. Mégis, minden nélkülözésben velem maradt, és sosem jutott eszébe engem beadni a zaciba, vagy letenni apám küszöbére, vagy jelenetet rendezni, vagy pereskedni.  Nem tehet a nevelőapám tetteiről sem, mindent megtett, hogy megszabaduljunk tőle. Aki mást mond, hazudik, vagy még nem próbált meg egy nagydarab izmos állatot kitenni a lakásból, aki a gyerekkel zsarolja.Egyetlen rá róható rossz, hogy naiv volt. De ha nem lett volna naiv, én nem lennék. Persze, lehet nem naiv volt, csak szerelmes. Apám hálás lehet, hogy megbocsátottam neki. Jó érzés. Tanulság: ne kezdjetek nős pasival és ne kezdjetek elvált pasival, mert nem véletlenül elvált.


19 éves koromban egyébként megerőszakolt a pasim. 2 hete voltunk együtt, még nem akartam szexet. Letepert, letépte rólam a ruhát, és megtörtént. Belém is élvezett, vettem 10 ezer forintért esemény utánit és imádkoztam. Aztán megint megtette, megint esemény utánit vettem be. Azóta megtudtam, hogy komoly bajaim is lehettek volna a tablettáktól. Később már hagytam magam, nehogy megerőszakoljon. Rettenetes volt. És a legrosszabb, hogy egy idő után kötődni kezdtem ahhoz a fiúhoz, meg is szerettem. Mindegy, annak már vége. Három éve kapcsolatom van egy csodás emberrel, akinek több mint egy éve mennyasszonya vagyok, és azóta együtt is élünk a közös lakásunkban, Tehát van kiút. Főiskolát végeztem, és most dolgozom.  Olvastam itt rettenetes történeteket, az enyém szerencsére happy end... Biztatnám a többieket, csak a tanulás a kiút, meg a nyelvtanulás. Nem a depresszió. Nem az önvád. Tudom, nem vagyok hibás semmiért. Örököltem egy kis naivitást, tudom, de mai napig bízom az emberekben és tudom , hogy az élet szép.

13 Tovább

"Nem tanítottak meg szeretni se" - D. története

Mindig igyekeztem magamba elnyomni az érzéseimet a gyerekkorommal kapcsolatban. Félelmetes mennyire próbálja velem elhitetni az agyam, hogy nem is volt olyan szörnyű. Az emlékek megszépülnek idővel, az agyam védekezik. A rosszból csak beugranó villanások, felsejlő képek voltak meg az agyamba. Nem tudtam, nem akartam arra emlékezni, ami történt velem..

De szembe kell néznem a múlttal, mert nem az a kérdés, hogy átéltem-e szörnyűséget, hanem az, hogy túl tudok-e lépni valaha rajta. Ez egy olyan kereszt amit az ember élete végéig cipel. Nem hiszem, hogy túl lehet lépni, hogy olyan eséllyel indulsz az életbe, mint akinek volt gyerekkora. Nekem nem volt. Elvették tőlem vissza vonhatatlanul, megmásíthatatlanul, ellopták az életem egy nagyon fontos szakaszát.
De jöjjön a történet dióhéjban. Anyukám 2. házasságából születtem, egy 9 évvel idősebb nővérem van. Anyám ivott, iszik, alkoholista. Sokkal többet láttam életembe részegen, mint józanon. Apám nagyon kedves ember. Sose emelt rám kezet, sose emelte fel velem szembe a hangját. Csak éppen nem is érdekeltem, nem voltam az élete része. 4 éves voltam amikor lelépett egy hangos szó nélkül. Élni akart, bulizni, csajozni. Anyámat látszólag nem viselte meg a válás. De előttem van egy kép ahol a vasúton állunk és anyám zokog, miközben én a karjába ülök és mondja, hogy integess apádnak. Nem értettem mi zajlik körülöttem, hova távolodik a vonat, amin szeretett apám ül. Összepakolt és lelépett, nem érdekelte mi lesz velünk, mi lesz velem. Anyám innestől merült bele az alkoholba csak igazán, de én ezt gyerekként nem igazán fogtam fel. Odaköltöztünk a nagymamámhoz, aki egy nagyon kemény asszony. Nem lehetett nála sohasem lazsálni, egész nap dolgozni kellett, hol a földeken, hol bent a házban. Megkövetelte a fegyelmet mindenben, ha valami nem úgy volt ahogy ő akarta, megkaptuk a büntetést érte. Nővéremet jobban szerette mindig nálam, mert az ő apját szerette, az enyémet utálta és pechemre külsőre tiszta apám vagyok. Ez módszeresen a fejemhez is lett vágva. Ekkoriban anyám még tudott dolgozni, csak munka után ivott és józan napjai is voltak, én pedig győzködtem magam, hogy ez nem is olyan szörnyű. Aztán teltek az évek, nővérem főiskolára ment, és elköltözött. Az egyetlen bizalmasom, akivel jó volt a viszonyom ott hagyott. Rajta is nyomot hagyott a gyerekkor, habzsolta a pasikat, nem tudott párkapcsolatot kialakítani.
8-9 éves lehettem, amikor mamám barátja elkezdett molesztálni. Az igazi nagyapámat nem ismertem, születésem előtt meghalt. Az új barátja egy nagyon beteg lelkű férfi volt. Bár testileg is beteg volt, ez nem akadályozta abba, amit később velem tett. Fogdosással kezdődött, majd nekem kellett őt fogdosnom. Nem tudtam mi ez, de ösztönösen féltem tőle. Megfenyegetett, hogy ha elmerem mondani valakinek, akkor nagyon megbánom. Féltem tőle, undorodtam tőle, sírtam, amikor molesztált. A nagyanyám pontosan tudta, hogy vannak ferde hajlamai, de semmit nem tett. Kettesbe hagyott vele, sokszor vigyázott rám. Egyszer nagyanyám hamarabb hazaért és éppen megint fogdosott a férfi. Jelzem egyébként nem serdültem korán, ekkoriban még teljesen kislány testem volt. És nem az történt, amire számítani lehetett, hogy mama elzavarta volna a férfit, hanem azt mondta kis RIBANC vagyok és felajánlkoztam neki. Soha többet nem beszéltünk erről. A férfi nem sokra rá meghalt. És anyám mit szólt hozzá? Semmit. Ekkoriban már nem igen voltak józan pillanatai, nem érdekeltem. Anyagilag jó körülmények között éltünk, talán a környezet ezért se vett észre semmit, meg azért se mert mindent magamba fojtottam. Úgy tettem, mintha minden rendben lenne, még magamat is győzködtem. Hiszen voltak új ruháim, meleg ételem, száp házam..És hogy mellette mik történtek én ezt elnyomtam belül.
Elvégeztem a 8 osztályt, kitűnő lettem. Nagyon okos, jó tanuló, szorgalmas kislány voltam. Pedig senki nem kérdezte ki a leckét, senkit nem érdekelt, mi van a suliban. Ha anyám véletlen belenézett az ellenőrzőmbe és rossz jegy volt benne, megvert és ennyi. Én ebben az időben sokszor az ételbe menekültem és nagyon sokat ettem. Szépen ki is kerekedtem, ami nagyanyám állandó céltáblájává vált. Folyton gúnyolódott, hogy gusztustalan vagyok, undorító vagyok, soha nem fogok kelleni senkinek. Hiába lett a kitűnő bizim, nekem nem volt nyáriszünetem. Nem mehettem sehova, se barátokhoz, se semerre. Egész nyáron nagyanyám földjein kellett dolgoznom, volt olyan, hogy elájultam a 40 fokos napon a földön, mama leöntött egy fél vödör vízzel és dolgoznom kellett tovább. "Aki nem dolgozik ne is egyék"- ez volt az ő mottója.
Anyám ekkoriban összeismerkedett egy alkoholista férfivel, aki egyébként skizofrén is. Kocsmába volt anyám pultos (kecskére a káposztát...) és oda járt be a férfi. Hamar összemelegedtek, és anyám elköltözött vele mamától albérletbe. Megkérdezték én menni akarok-e, de akkor még inkább azt választottam, hogy mamával maradok és inkább szigorban élek. Így telt el a gimi első osztálya, egészen tűrhető volt, mama is enyhült egy kicsit a jó eredményeim láttán. Ekkor azonban elkezdtem serdülni, a testem megnyúlt, lefogytam és a fiúk elkezdtek irántam érdeklődni. Szerettem volna bulizni járni, mert nagyon tetszett, hogy ennyi évig senki nem figyelt rám, és ha most ilyen módon is, de a figyelem középpontjába kerültem. Mama persze nem engedett el, így döntöttem, elköltöztem anyáékhoz. Az igazi pokol a következő 2 év volt. Folyton ájulásig részegek voltak, maguk alá pisiltek, undorítóak voltak. A férfi pedig nagyon agresszív. Állandóan veszekedtek és verekedtek részegen. A fejemre húztam eleinte a párnát, de később már én is közbeavatkoztam. Elkezdtem én is piálni, loptam a férfi nyugtatóit. Sokszor én is kiütöttem magam és féktelenül buliztam. Pasitól pasiig menekültem, hiába tudtam, hogy csak azt akarják és kihasználnak, mégis azt éreztem szeretetet kapok tőlük és kellek valakinek. Csoda, de a suliba nem romlott le jelentősen az eredményem, és semmit nem vettek észre. Falaztam anyának, sose ment szülőire, meg ilyesmi, de mindig kimentettem, hogy sokat dolgozik. Rendes ruhába jártam, az osztálypénz mindig fizetve volt- az osztályfőnököt pont ennyi érdekelte, pedig utólag visszagondolva sütött rólam, hogy nem jó valami.
4 Tovább

"Fakanállal, szíjjal vagy épp csak kézzel vert el engem" - S. története

Most 17 éves vagyok. 2 éves koromban a szüleim elváltak. Anyám alkoholista, apám visszaeső alkoholista. Hatalmas fájdalommal járt az a tudat, hogy apukám magunkra hagyott. Hárman vagyunk testvérek, két bátyám van. Mind a ketten isznak. A nagyobbik bátyám már csak egyszer-kétszer jött haza, amúgy meg már nem lakott ő sem velünk tizenéves kora óta. Képtelen volt elviselni anyámat, és azt a terhet, hogy neki kell mindig vigyáznia ránk. Így már 8 éves korunktól igazán önállóak voltunk. Anyu ambivalens személyiség volt, hol szeretett, hol agyonvert minket. Sokszor bántott minket úgy, hogy nem követtünk el semmit. Én ezt nem igazán fogtam még fel így azt hittem, hogy én vagyok a hibás és biztos jogosan vert el. Még így is mindig odabújtam hozzá. A kisebbik tesómmal állandóan verekedtem vagy veszekedtem. Alapvetően egymásra uszítottuk anyánkat. Amikor én vertem meg a bátyám, akkor ő egyből ment árulkodni és akkor anyám fakanállal, szíjjal vagy épp csak kézzel vert el engem. Amikor ő vert meg, akkor én mentem. Szeretethiányosak voltunk, soha nem kaptunk egy kis szeretet sem, mert anyám a napja nagy részét a kocsmában töltötte vagy dolgozott. Nem voltak barátaim, csak egy kis fiú volt nekem, aki nálam jóval fiatalabb volt. Vele játszottam, mikor már a megőrülés szintjét súroltam.

Életem egy hatalmas fordulatot vett, amikor megismertem a szomszédban lévő új lakókat. Náluk is ugyan ez volt a helyzet, hárman voltak testvérek. Két fiú és egy lány. A két szülő alkoholista volt, az apjuk nagyon agresszív. Amikor megismerkedtem a két fiúval, nagyon jól kijöttünk, elég jó társaságnak tartottam őket így sokszor jártam el velük ide-oda. (Nagyon részletesen nem írom le a történetem, ha valaki szeretné mesélek róla, de könyvet írok az életemről, már elég sok dolgot leírtam, ott minden meg van részletesen.) A lényegre török. A szomszédban lévő idősebb fiú elhívott magával, hogy sétáljunk. Séta közben egy pincéhez értünk ami az utcánkban volt. Megkérdeztem tőle, hogy kié és hogy be lehet-e menni oda. Elmondta, és be lehet. Amikor lementünk, korom sötét volt. Semmit nem lehetett látni, azt mondta, menjünk el a végébe majd jöjjünk vissza. Féltem elindulni, de sürgetett, így erőt vettem magamon és elindultam vele együtt a sötétbe. A végéhez érkezve a falba ütköztem, mert nem láttam semmit. A kezét a vállamra tette, majd közölte velem, hogy vetkőzzek le. Természetesen én nem akartam, amúgy is hideg volt, de fogalmam sem volt hirtelen, mit akar. Akkor rám üvöltött, hogy vetkőzzek le! Ellenkeztem, nagyon féltem, de ekkor elkapott, neki vágott a falnak és leszorított úgy, hogy mozdulni nem bírtam. Letépte a nadrágom s mindenem, eközben ráncigált... majd megerőszakolt. Kurva nagy fájdalmat éreztem, amikor belém hatolt, üvöltöttem, sírtam, és kapálóztam ahogy csak tudtam. De ilyenkor sokszor a falba vágott. Nagyon erősen szorított, de fájdalmasabb volt az, amit odalent okozott. Elvesztem. Amikor végzett, eldobott magától a földre és ott hagyott lent a sötétben. Még mindig sírtam, az arcomat a kezembe temettem, remegtem és egyre üresebbnek éreztem magam. Tapogatózva megkerestem a ruhám, felvettem. Majd alig bírtam felállni és menni. Nagyon fájt mindenem, de minden erőm összeszedve próbáltam kijutni abból a borzalmas pincéből. Hazamentem, az arcomat a hajammal takartam. Anyám nem volt otthon, a bátyám meg játszott a gépen. Senkinek sem tűnt fel, hogy bajom van. Lefeküdtem aludni. Mikor már a sírástól és a kimerültségtől, nem beszélve a hatalmas fájdalmakról nagy nehezen álomba merültem, rémálomra riadtam fel valamikor az éjszaka közepén. Megnyugodtam, hogy otthon vagyok és nem a pincébe. Megpróbáltam elmondani anyunak, de őt nem érdekelte semmi csak a pia, próbáltam jelezni vagy valahogy mutatni, hogy szeretnék neki egy nagyon fontos dolgot mondani de soha nem hallgatott meg. Nagyon sokszor megpróbáltam, de nem ment. Így feladtam. 9 éves koromtól egészen 12 éves koromig folyton bepisiltem. Folyton rémálmom volt, vagy nem tudtam aludni. Minden éjjel azt kívántam, hogy bár fel sem ébrednék reggelre. Nem szabadulhattam tőle könnyen, még egyszer előfordult ez náluk, majd kurva sokszor átjött és le kellett szopnom. Azt mondta, ha elmerem mondani bárkinek, agyon ver, ő vagy az apja. (Tudta hogy félek az apjától) Ha el merem mondani anyámnak, akkor engem fog megutálni és ki fog dobni otthonról. Még most is érzem azt az undorító ízt a számban. Nem mindenki előtt maradt ez titokban, a haveroknak nagy szeretettel mondta el ez a féreg. Így az egyikőjük betalált és molesztálni kezdett, de szerencsére elég hamar kimásztam a karjai közül. Feldolgozni csak egyféleképpen tudtam, maszkba rejtettem és megpróbáltam a lehető legmélyebbre elnyomni magamban. De persze ez nem úgy ment mint szerettem volna, mivel ott laktak mellettem. Az érintés volt a legrosszabb, nehéz utakat jártam meg mire eljutottam arra a szintre hogy valaki megölelhet, hogy hozzám érhet. Ebben is csak a szeretethiány segített, mindig arra vágytam hogy valaki megöleljen igazán, úgy ahogy senki más. Szeretetből. Ezt soha nem kaptam meg, hiába is kértem, senkitől nem kaptam meg soha. Nem volt ki segítsen feldolgozni ezt az óriási fájdalmat és félelmet. Nem maradhat ez örökre így. Egy barátra vagy egy társra volt szükségem. Számtalanszor megpróbáltam öngyilkos lenni. Depressziós lettem. Undorodtam az emberektől, főleg a férfiaktól. Egy fiús külsőbe menekültem, elkezdtem fizika munkát végezni, hogy megerősödjek és ne tudjanak ismét bántani. Úgy néztem ki mint egy fiú, furcsának tartottak az emberek. Mindig a kapucnimba és a sapkámba rejtőztem, dührohamaim voltak. De szép lassacskán kezdtem elnyomni magamban. Vagdostam magam.

59 Tovább

"Kiskorú húsra jött meg a gusztusa" - S. története

Előhúzhatnék néhány indokot arra, miért osztok meg egy blogon olyan dolgokat, amelyekről még a legszűkebb környezetnek sem szokás beszélni, amit a társadalom össznépi tabuként kezel, és azok jobban hangoznának, mint a valóság. Hogy ezekről a dolgokról pont a tabu mivoltuk miatt kell beszélni, hogy minden egyes új vallomás egy újabb csepp a tengerben, és egyre egyértelműbbé teszi, hogy a gyámügynek, hatóságoknak, törvényeknek ideje lenne olyan stratégiákat kidolgozniuk a vállvonogatás helyett, amelyek segítenének abban, hogy a jövőben kevesebben váljanak áldozattá. Vagy mert a legtöbb áldozat az általános elhallgatás közepén, egy láthatatlan bura alá rekedve sokszor úgy érzi, a saját esete egyedi, és teljesen magányosan, némán vergődik a kétségei között: ezek a történetek, amikor megjelennek, még név nélkül is segíthetnek abban, hogy ha olyan olvassa őket, aki szintén átesett hasonlókon, lássa, mennyien küzdenek a sajátjaihoz hasonló démonokkal. Ilyen blogokon lehetőség van arra, hogy egymásra találjanak. Ezek az indokok mind igazak, de emellett bevallom, önző módon azért írom le, mert tanácstalan vagyok. Elakadtam, tudom, hogy a mostani mozdulatlanság, hogy sehova sem tart az életem nem jelent jót, és változtatnom kell. Ez afféle jelképes doboztető, amivel próbálok lezárni dolgokat magamban (leírhatnám csak magamnak, de akkor sosem készülne el, mint a legtöbb ember, én is profi módon tudok halogatni számomra kényelmetlen szembenézéseket). És talán tanácsot is kaphatok, hogy merre tovább.

Elolvastam a korábbi posztokat, sok analógiát találtam a múltammal, amiben talán az én történetem más, azok a kezdetek. Anyám harmincon felül, egy rossz, tizenéveskorban kötött házasság, majd később válás után végre megtalálta a szerelmet. Én már egy olyan házasságba születtem bele, ahol vártak, szeretettel vettek körül. Nem feltétlenül gondolom helyesnek azt sem, ahogy ők, főleg anyám bánt velem: teljesen megengedőn és imádattal. Az a fajta elkényeztetett gyerek voltam, akinek soha még egy pohár vizet sem kellett töltenie magának, mert azonnal ugrottak az igényeire. Anyámnak volt két másik gyermeke az első házasságából, tizenévesen szülte őket, nevelni nem sok lehetősége volt, korán elkezdett dolgozni, az alkoholista előző férj és az akkor még élő nagyszülő terelgette a közel húsz évvel idősebb féltestvéreimet, akik az apai mintát követték: mindkettő a mai napig a züllöttség mintapéldányai. Anyám talán rajtam akarta az elmulasztott törődést pótolni, talán tényleg azért rajongott körül ennyire, mert szerelemből születtem, nem tudom. Azt hiszem, ezeknek az éveknek, ennek a szeretetnek köszönhetem, hogy még élek.

Anyám asztmás volt, sokszor lett rosszul, és a súlyos fulladások, tüdőgondozókban töltött hetek miatt erre a betegségére koncentrált, így a rák, ami végül néhány hónap alatt elvitte, sokáig felderítetlen maradt. Tízéves voltam, amikor meghalt. Apám azonnal és teljesen összeomlott, nemhogy engem, magát sem tudta megmenteni. Pszichiátria, zárt osztály, majd végleges otthon. Ott halt meg később.

Az egyik féltestvéremnél helyeztek el, ő lett a gyámom, ahol olyan környezetbe kerültem, amilyet korábban hallomásból sem ismertem. Nem léptem a gyámügy felé – nem tudom, miért nem mentem be az első pofon, az első kényszerrel képembe tolt pohár bor, az első nemi erőszak, éhezések után, és kértem, hogy helyezzenek állami gondozásba. Hiszen korábban nem ezt kaptam – az első kilenc-tíz évem során mást sem hallottam, hogy mennyire intelligens, tehetséges gyerek vagyok. Azt hiszem, hogy az első oka a hallgatás-tűrés-tagadás hármasának anyám halála: egyszerűen nem voltam képes feldolgozni, kiheverni, hogy az az ember, aki számomra mindennél fontosabb, egyik pillanatról a másikra az enyészeté lett. Aztán jött a félelem, majd a szégyen. Ezek együttesen elégnek bizonyultak ahhoz, hogy egészen tizenhét éves koromig, amikor már járni alig bírtam az éhségtől, ne merjek szólni arról, ami az új családomban várt rám nap mint nap.

A nővérem mindig alkoholista, link alakokkal kavart, amikor a gyámom lett, akkor egy különösen labilis, agresszív élettárssal élt egy fedél alatt. Rendszeresen kötött ki olyan apróságok miatt az ügyeleten, minthogy rosszfelé kavargatta a levest. Nem dolgozott, nem kapott semmiféle támogatást, a nővérem tartotta el a rokkant nyugdíjából, valamint az én árvaellátásomból. Ennek ellenére önbizalma az volt, amit ő kinyilatkoztatott, annak úgy kellett történnie, mindenki más, főleg a nők, ostobák, „megnevelendő” söpredéknek számított a szemében. Engem se hagyott ki ebből – az első pillanattól fogva megismerhettem a kurva szót és szinonimáit, ahogy nevezett. Éveken át hallgattam, hogy soha nem lesz belőlem semmi, és hogy semmire nem vagyok jó. Nem hagyott ki sem a pofonosztogatásból, sem az alkoholból: ha úgy döntött, hogy nekem is innom kell a tablettásból, akkor nem szabadott nemet mondani, még ha felfordult a gyomrom a lőre szagától, akkor sem. Mert aki ellenkezett, annak nekiment. Ami a veréseknél, lenézésnél és a nyomornál is ezerszer félelmetesebb volt, amitől már akkor mocskosnak éreztem magam, amikor még hozzám se nyúlt, azok az egyértelmű megjegyzései voltak. A „kinyalnálak”, „szőrösödik-e már”, és társai. Nem zavartatta magát, hogy a nővérem is fültanúja volt ezeknek, igaz, ő sem merte, vagy nem akarta leállítani. Elég hamar kiszolgálta magát: egy éjszaka arra ébredtem, hogy rajtam fekszik, a hálóinget az arcomra feszítve fojtogat. Hiába karmoltam, vergődtem, nem voltam képes kiszabadulni, őt pedig csak az érdekelte, hogy lefogjon, amíg ürít, mert kiskorú húsra jött meg a gusztusa.

Ezek után veszítettem el hosszú időre a kapcsolatot a külvilággal, utólag visszatekintve gondolom, a poszttraumás stressz szindróma együtt a halálos fenyegetésekkel, bántalmazással lehetett az egyik fő oka, hogy még évekig elviseltem ezt a környezetet. Onnantól kezdve nem kellett kényszeríteni az ivásra, magamtól vedeltem. Nem akartam, nem voltam képes szembenézni a valósággal, szinte sosem voltam „képben”: ittam, olvastam, rajzoltam, egy kitalált világban bolyongtam fejben, és ha néha vékonyodott a fal köztem és a valóság között, vagy valaki be akart törni a fal mögé, akkor a rettegés ellen önbántalmazással védekeztem – vagdostam magam, a környezetet pedig agresszióval próbáltam elriasztani magamtól. A tanároknak fel kellett tűnnie, hogy nyáron is lógó, nagy göncökben, elhanyagoltan járok, hogy pszichésen nem vagyok jelen, de gyaníthatóan betudták annak, hogy elveszítettem a szüleimet. Nem vitték túlzásba az aggodalmaskodást, pedig sokszor nem jártam be órákra – az általánost rengeteg igazolatlan hiányzással zártam. Persze, ahogy reagáltam a „minden rendben otthon?”-féle puhatolózásokra, nem csodálom, hogy elriasztottam magamtól a környezetet.

15-16 éves koromtól, körülbelül azután, hogy egyszer, amikor a testvérem nem volt otthon, és le akart teperni, én pedig ellenkeztem, néhány rúgás után az ölembe tuszkolt egy dezodoros flakont - már nem aludtam fent náluk, csak „papíron” tartoztam egy háztartásba velük, valójában elbarikádoztam magam a régi lakásunkban. (A testvérem külön élt már akkor is, amikor megszülettem, így akkor is, amikor anyám meghalt, engem náluk helyeztek el). Nem volt egyszerű menet, többször kihívták a szomszédok a rendőrséget, amikor a gyámom élettársa részegen betörte az ablakomat, vagy rámtörte az ajtót (volt kulcsuk, a belső szoba és az előszoba között kicsavaroztam a kilincset), de egy idő után magamra hagytak (persze az árvaellátást továbbra is ők vették fel, és költötték el piára). Rettegtem felmenni hozzájuk, iskolaidőben hétfőtől péntekig menzás voltam, így egy nap egyszer volt mit ennem, hétvégén nem – előfordult, hogy kínomban fűcsomót, papírlapokat rágcsáltam, de inkább ott dideregtem a fűtetlen lakásban éhesen, minthogy felmerészkedjek hozzájuk. Néha a szomszédból kaptam ennivalót, nyáron kukoricát loptam. Nem is tudom, hogy vészeltem át ezt az időszakot, de nem lehetett a végtelenségig művelni. 17 éves voltam, amikor eljutottam abba az állapotba, hogy a halálos fenyegetések ellenére elmentem a gyámügyre. Jegyzőkönyvet vettek fel – nem, a nemi erőszakról szégyelltem beszélni, csak a fizikai terrort meséltem el. Elvették a nővéremtől a gyámságot, a maradék egy évre hivatalból rendeltek ki valakit mellém. Felnőttként kezelt, elintézte, hogy diákszámlát nyithassak, arra utaltatta az árvaságimat, nem ellenőrizgetett.

Biztos voltam a bosszúban, de már ez se érdekelt. Talán meg is történt volna, hogy betör hozzám és agyonver, az egyetlen, amiért megúsztam, hogy börtönbe került. Nemi erőszakért – úgy hallottam, a szomszédból kapott el egy kislányt. Akinek voltak szülei, nem egy megfélemlített, gondjaira bízott árva volt, így lecsukták. Évekkel később szabadult, addigra a nővérem beújított egy másik addiktív élettársat, a fickó pedig felkötötte magát, miután rájött, hogy nincs hova mennie. Ezek csak tippek, nem tudom, miért lett valójában öngyilkos, az már nem az én történetem, én igyekeztem teljes mértékben elfojtani az emlékeket, megszakítani a múlttal a kapcsolatot.

Megszűnt a bántalmazás, de hogy nem kellett erőszaktól tartanom többé, kijött rajtam az évek alatt felgyülemlett pszichés terror hatása. Alvásparalízis, alkohol, továbbra is magam ellen, és a környezet felé irányuló agresszió. Az érettségit is meglehetősen aznapos állapotban tettem le, aztán próbálkoztam felsőfokú szakképzéssel, amit otthagytam. El kellett telnie néhány évnek, hogy elkezdjek kimászni a gödörből. Az első munkahelyem, az első kiállításaim környékén kezdtem jobban lenni. Akkor már csak alkalmanként ittam igaz, pár drogot is kipróbáltam, mind a félelmeimet, az értetlenséget, a miértek, hogyan továbbok félelmeit új levezető szelephez tereltem: rajzoltam, festettem. Azt gondolom, ez segített többé-kevésbé rendbe jönni – hogy ráébredtem, mostantól én felelek a saját sorsomért. A húszas éveim elején végleg felhagytam az ivással, és megfogadtam, hogy soha többé nem teszem – féltem attól, hogy egyetlen pohár újra elindíthat azon a lejtőn, amelyiken már nem akarok semmi mást, csak gondolattalanul lebegni a semmiben. A függőségem áthelyeztem az alkotó tevékenységre, a rajzos, majd a nemrajzos melóhely mellett is folyamatosan rajzoltam, festettem, továbbra sem kerestem a külvilággal a kapcsolatot. De megváltoztam, agresszió helyett feltűnően komolytalan, hülyéskedő álarcot viseltem a munkatársak, haverok előtt, így idővel elég sokan vettek körül szeretettel.

Nem voltak intim kapcsolataim, még a gondolatától is rettegtem, hogy férfival közelebbi viszonyt alakítsak ki. Az első erőszak után elmúlt az alig megjött menstruációm (a mai napig nem rendszeres, közel húszéves koromig nem is volt ciklusom, gyanítom, pszichés okokból), majd csaknem tíz évvel az utolsó után, azt képzelve, hogy dolgozó, önálló, vidám emberként, aki nem iszik, nem érez késztetést sem arra, hogy az ereit nyiszálgassa, rendbejöttem, a fejembe vettem, hogy normális életet akarok. Teljesen, annak minden aspektusával egyetemben. Hát, nem jött össze. Dac volt, hogy megmutatom, hogy csakazértis képes vagyok nőként is funkcionálni, vagy vágy annak megismerésére, amikről a könyvek-filmek mesélnek? Mindkettő talán. Évekig próbálkoztam, de a nemiséggel összekapcsolódott görcsös tévképzeteket, a félelmet és szégyenérzetet nem vagyok képes levetkőzni. Mára már elfogadtam a gondolatát, hogy az életnek ez a része nekem sosem lesz az igazi. Nem mondom, hogy örülök neki, de elfogadtam.

Ettől függetlenül, egészen addig, amíg úgy éreztem, én alakítom az életemet, boldognak éreztem magamat. Aztán elveszítettem a munkahelyemet, kicsúszott a kezemből a kontroll. Egy darabig tartott a korábbi lendületemből, elvégeztem két sulit, írni kezdtem, nemzetközi kiállításra is bejutottam, saját egyénim is akadt, aztán elfogyott az erőm. Nem látom, merre tovább, olyan helyen élek, ahol nem a legkönnyebb melót találni, és napról-napra egyre kétségbeesettebben érzem, ahogyan felélednek a régi félelmek, hogy nem tudom, mit hoz a holnap, és semmi beleszólásom a dolgok alakulásába. Újra és egyre többször kerül a tudatom felszínére, amiket éveken át hallgattam: hogy egy semmirekellő kolonc vagyok, aki az égvilágon semmire se fog jutni. Tisztában vagyok azzal, hogy ez a tudat, az önbizalomhiány hány és hány lehetőségtől fosztott meg a múltban (pl. világéletemben a képességeimhez mérten alálőttem álláskeresésnél, mert féltem a kudarcoktól, és amikor olyan lehetőség jött, amelyben előrébb juthattam volna kapaszkodtam a betanított munkába, csak bizonyítani ne kelljen), de nem tudom, miből meríthetnék erőt, kitartást és önbizalmat, hogy ez a jövőben ne következzen be. Sokan vannak körülöttem, akik szeretnek, akadnak „rajongóim” is, én pedig nem tudok mit kezdeni a pozitív kritikákkal. Azonnal hárítok, mert belül valami bennem elképzelhetetlennek tartja, hogy jó, amit csinálok. A harmincas éveimet taposom, és mielőtt végleg elveszítem a normális élet lehetőségét is, ki kell valahogyan törnöm a bizonyítási kényszer (a halott anyám felé) és az önbizalomhiány (amiatt, mert évekig bokszzsákként, használható eszközként bántak velem) kettőséből anélkül, hogy fel kellene adnom azokat a készségeket, amelyeket örököltem. Nem hiszem, hogy könnyű lesz, és az sem biztos, hogy sikerül. De akarom.

131 Tovább

"Csak azt kívánom, hogy reggelre meghaljak..." - E. története

Sok ismerősöm mondja, hogy emlékszik egészen pici gyermekkorától fogva az életére. Az én emlékeim még általános iskola második osztályáról is csak homályosan vannak meg. Ennek biztos van oka, de lehet soha nem akarom tudni. Majdnem 30 vagyok már, felnőtt embernek számítok. Azonban azt hiszem megrekedtem valahol még 8 éves koromban. Az én szüleim is ittak mint sok más szülő a világon. Az én szüleim is vertek engem. Olvastam megrázó történeteket a blogon, ezért gondoltam az enyém is helyet kaphat itt esetleg. Nem nagyon tudnak erre mit reagálni azok, akiknek elmondtam, pedig nekem még mindig nagyon fáj és üres vagyok tőle. Az általános iskolás éveim alatt volt ezeknek a dolgoknak a csúcsa. Azért elöljáróban elmondanám, hogy anyám szociális területen dolgozott már akkor (nem egészségügyi, hanem igazgatási), tehát lehetett volna némi empátia benne, de nem volt. Apám már akkor is ivott, valószínűleg a katonaságban szokott rá, akkor még kötelező volt. Azt hiszem ez sok ellentétet okozott közöttük, hiszen nem egyszer jött haza ittasan a munkából, de addigra már annyira részeg volt, hogy menni alig tudott. A baj ezután jött, amikor már itthon ittak, együtt.
Elsőben úgy tanultam olvasni, hogyha nem ment a harmadikra sem akkor anyám megtépett, megpofozott. Ehhez nem kellett pia, élből agresszív volt, ha türelmesnek kellett volna lennie. 8-11 éves korom majdnem minden szombat vasárnapján borért kellett járnom a helyi boltokban, ahol adtak ott hitelbe kellett kuncsorognom a piát. Mindig kifizették, azt hiszem, de nekem kellett kérni... Annyira megalázó volt. Télen is menni kellett borért meg kevertért ha nagyon hideg volt, ha fagy volt, ha esett. Nem volt saját biciklim, valamelyik szülőével mentem. Főleg nyáron volt jellemző a hétvégén, péntek-szombat este, éjfélekig tartó ivás és mulatás a melléképületben. Olyankor nem főztek, nem mosott anyám, nem csinált semmit. A lakásban mindig kosz volt és rendetlenség, az én szobám meg a szennyestároló volt, halmokban a földön a szennyes, szinte az volt a szőnyeg. Ha jött valaki hozzánk minden szemét oda lett bedobálva, a ház többi része ki lett takarítva, az pedig kulcsra lett zárva. Este meg alhattam ott abba a szeméthalmazba. Ettől lettem asztmás egyébként - kosz, por. Igazából nem értem fel ésszel mit kellene tennem, mert annyira féltem tőlük. Mivel egy-egy ilyen este után gyakran egy rossz sóhajtásért is megvertek. Apám nagyon agresszív volt. Nagyon gyenge és csendes kislány voltam. Sebezhető, mint akinek a homlokára van írva, hogy nem tudok védekezni, nyugodtan bánts testileg-lelkileg. Mindig kis kurvának szólítottak ilyenkor.
Az ivás mellett "normális" pillanataikban is terrorizáltak. Például "pinavizitet" tartottak, amikor már olyan 10-12 éves lehettem. Megnézték milyen nagy a "peckem" (ezt a nagyajakra értették), meghogy hogy áll a pinám...Ezt így mondták mindig. Sokszor volt ilyen. Hozzá nem nyúltak, csak le kellett vetkőznöm és szét kellett tenni a lábam. Valamiért egyébként 4 éves koromban bekerültem a nőklinikára Szegedre, valami folyásom volt...4 évesen... nem akarom tudni egyébként, hogy mi volt az, inkább nem akarom tudni. Csak mikor megkaptam az összes orvosi leletem anyámtól, amikor az első fiammal terhes lettem, akkor találtam ezt közöttük. Később is volt folyásom, lehet attól, mert koszban éltem, nem tudom, én azért tisztálkodtam mindennap, de mégis...Ilyenkor anya "megfürdetett". 12 évesen is. Jól megszappanozta a kezét és szinte a hüvelyembe is felnyúlt a szappanos ujjával, mert "retkes a pinám" és "ki kell mosni". Utána mindig nagyon csípett a vizelet és nem múlt el a folyásom sem. Egyszerűbb lett volna orvoshoz menni, de nem vitt el.
13 éves koromban volt egy olyan verésem, amit sosem fogok elfelejteni. Majdnem meghaltam. Akkor is ittak. És este 6 körül megkérdezték, miközben néztem a tévét, hogy éhes vagyok-e. De én nem hallottam meg, tudtam hogy ittak, ilyenkor ordítottak egymással, próbáltam nem hallani. Így ezt sem hallottam, hogy beszélnek hozzám. Egyszer csak azt vettem észre, hogy apám az ágyra ül mellém és mondja fennhangon, hogy "te kis rohadt kurva, hozzád beszél anyád, mi a faszt flegmáskodsz?!!!!!!" És már ütött is. A kérdés tehát, hogy éhes vagyok-e. Mondtam halkan, hogy nem. Aztán addig vert, amíg azt nem mondtam, hogy de igen, nagyon éhes vagyok. Ekkor abbahagyta. Fürdeni kellett. Van egy öcsém is, ez eddig kimaradt. Fürdeni mentem tehát. Nem voltam benn 2 perce, mikor öcsém rámrontott, hogy haladjak már, meg most jól "megkaptad te kis kurva"...mire én talán ellöktem. Aztán ő ordítani kezdett velem és jött apám, hogy miért nem fogom be a pofám. De már rángatott is ki a fürdőből, be az ágyamra, közben ütött, ahol ért. Nehézgépekkel dolgozó munkás emberről van szó, nem valami kis nyápic valaki, aki az apám, aki ütött. Ököllel. Hátam, kezem, vállam, lábam, mindenütt...lelökött az ágyra, szerencsétlen módon a fejem volt a legközelebb és azt ütötte tovább. Ököllel. Én pedig már nem emlékszem másra innen...Azt se tudom mi történt, meddig fekhettem ott utána, semmit se tudok. Azt viszont tudom, hogy nem ébresztgetett senki és nem aggódott értem senki sem. Szerintem 1 órát biztos feküdtem ott így eszméletlenül. Ez egy esete alatt volt, aminek a kiinduló pontja az volt, hogy éhes vagyok-e? Aztán anyám egyszer csak felrángatott, hogy kész a vacsora. Nem voltam éhes, annyira nem, hogy nagyon nem. Aztán anya ezt mondta: "Kislányom, ha nem vagy éhes nyugodtan mond meg, nem lesz belőle semmi baj…" mondta a világ legszelídebb és legédesebb hangján. Az érzéseimre emlékszem, tisztán, hogy zokogni lett volna kedvem, hogy hát mostmár ez se baj?!?! Hát mostmár szeretnek…!?!?! Pillanatok alatt lepörögtek előttem az elmúlt óra eseményei, hogy mennyit szenvedtem, az érzések, a tettek, a szúrós megjegyzések, a tekinetek, az oltalom nélküli percek, az igazságtalanság, ami ellen tehetetlen voltam. Nagyon rossz volt. Ettem, de mintha követ rágtam volna. Azt hiszem ezt sosem fogom elfelejteni.
Volt olyan, hogy hetekig nem mosott, és emiatt volt hogy nem mentem iskolába. Mert nem volt tiszta ruhám. 10 éves korom körül ezt megoldottam, mostam magamban. Ugye a mosógépet nem használhattam, mert gyerek vagyok, így a mosdókagylóban mostam és csavartam ki a ruhám amennyire csak tudtam. Minden péntek este ez volt a program, hogy hétfőre a centrifugázatlan ruha megszáradjon biztosan. 10 éves koromban tanultam meg főzni is, mivel ők nem főztek rendszeresen, ha nem akartam éhezni főznöm kellett. Persze anya büszkén újságolta el ezeket a hivatalban, hogy az ŐLÁNYAMÁRMIMINDENTTUD, de azt nem mondta sose, hogy miért tudja...
53 Tovább

"Körbeadott pénzért a barátainak" - E. írása

Ezt a sok szenvedést nem lehet sírás nélkül olvasni, de szeretném, ha az én történetem is itt állna, hogy elmondjam, amikor a szülők képtelenek normálisan nevelni a gyerekeiket és beavatkoznak, akkor is érheti az embert meglepetés.

Anyukám véletlenül lett állapotos, 17 évesen szült meg engem, és összeházasodott a nála 18 évvel idősebb apámmal, az édesanyja fogadta be őket. Másfél éves voltam amikor lelépett apám, és a nagyanyám innentől kezdve semmiben sem segített anyámnak, a mai napig nem beszélnek.
Anyám a helyi Tsz-ben dolgozott, mivel leérettségizni sem tudott miattam, ahol megismert egy férfit, akivel összeköltözött. Na innentől kezdve elszabadult a pokol, a fickó ivott és ilyenkor verekedett, tört-zúzott, nem ismert se Istent, se embert, rettegtünk tőle. Anyámat megszúrta a nyakán késsel, én rohantam a szomszédba, hogy hívjanak orvost, négy éves voltam ekkor! Aztán mégiscsak kibékültek, és az anyu újra állapotos lett, amikor elvitte szülni a mentő, az élettársa bemászott az ágyba és fogdosni kezdett, meg a lábam közé dugta a nemiszervét, aztán a számba, és kényszerített, hogy elégítsem ki. Ez onnantól kezdve rendszeresen így volt, jött értem az oviba, hazafelé volt egy hosszú fasor, ha ott valamelyik fánál megállt, tudtam mire számíthatok, ha ellenkeztem, megvert, vagy nem vitt tovább, gyalogolhattam. Az öcsémet nagyon szerettem, de volt, hogy részegen aludt az apja, én megpróbáltam kivenni a kiságyból, hogy ne sírjon, észrevette, és megvert, mert szerinte bántottam a gyereket, vagy forrón adtam a cumisüvegbe oda a teáját, vagy egyszerűen bármi... Másfél év múlva újabb tesóm született, addigra körbeadott pénzért a "barátainak", hogy ők is "szórakozhassanak" velem egy kicsit. Volt egy régi romos épület oda jártak be velem a férfiak és a mostohám megfenyegetett, ha bárkinek elmondom, megöli a testvéreimet, és az anyut is, a macskát kivégezte, hogy bizonyítson.
Elsős lettem, amikor lopásért börtönbe került, az Anyu ott maradt télire a három gyerekkel, élelem és tüzelő nélkül. Ez már feltűnt a gyámhivatalnak, és elvettek tőle minket, a nagyobb testvérem két és fél éves, a kicsi nyolc hónapos volt. Én nevelőszülőhöz, a kicsik csecsemőotthonba kerültek Albertirsára, ezután egyszer láttam őket nyáron, akkor még a nagyobb megismert és örült nekem, a kicsi meg csak sírt. Nemsokára kiderült az anyánk lemondott rólunk, így a két kicsit örökbe fogadták, és sajnos ki sem lehet deríteni semmit, mert titkos eljárással dolgozik a gyámhivatal. A nevelőanyám rendes volt, felnevelt, és szereztem két diplomát, van három gyönyörű gyerekünk, dolgozunk mindketten, megkerestem a vérszerinti anyámat, van két húgom, tartjuk a kapcsolatot, de a szexuális zaklatásról csak a férjem tud, mert jártam kamaszként pszichológushoz emiatt hónapokig, amikor megismerkedtünk.
 
Ez nem csak az én személyes tragédiám, rengeteg olyan intézetben felnövő testvér van aki csak felnőttként talál egymásra, mert nem tudják őket együtt elhelyezni nevelőszülőnél, vagy gyermekotthonban.Gyakorlatilag az állam felnevelt, de elvette a gyerekkoromat, a testvéreimmel együtt.
45 Tovább

"Szokása volt törni-zúzni" - A. története

Néhány hete fedeztem fel a Gyerekkönnyek blogot, és ahogy olvasgattam a történeteket, rájöttem, hogy sok hasonló és még nálam is rosszabb gyermekkorral "megáldott" sorstársam él a világon. Ezekből erőt merítve úgy döntöttem, hogy én is megírom a történetem, főként mivel ez az egész a jelenlegi életemben is sok negatív hozadékkal jár.
Nem tervezett gyermekként születtem, édesanyám még 18 sem volt, amikor teherbe esett velem. Csak ennek köszönhető, hogy hozzáment az akkor 21 éves apámhoz, aki akkor még nem állt készen az apaságra (így utólag úgy gondolom, talán sohasem állt volna készen rá), ráadásul elég szenvedélyesen hódolt az ital örömeinek. Olyannyira, hogy már a születésemkor örömében majdnem a halálba itta magát. Igen, örült neki, hogy lánya született, de sajnos ezzel a ténnyel a későbbiekben mégsem tudott mit kezdeni.
Az apai nagyszüleimmel éltünk egy kis faluban, és édesanyám elmondása szerint az apai nagyapám halálakor, ami 4 éves koromban következett be, szabadult el a pokol. Apu végleg az italnak és a cigarettának szentelte az életét, nagyanyám pedig nagyon gyenge szülő volt ahhoz, hogy visszatartsa. Olyan házban éltünk, ahol nem volt fürdőszoba és WC, és ez az évek folyamán nem is változott, ugyanis a gazdálkodásból befolyt pénzt apu mind elitta. Szerette hangoztatni, hogy minden az övé, és senkinek semmihez nincs abban a házban köze. A mama nyugdíját is ellopta, és anyunak a fizetését is dugdosnia kellett, ha betevőt akart juttatni nekem és a nálam 8 évvel fiatalabb kishúgomnak (őt mellesleg anyu már meg sem akarta tartani, csak én annyira szerettem volna egy kistestvért, és most már nem tudom, hogy hogyan vészeltem volna át a tudat nélkül, hogy neki szüksége van rám). Persze az alkoholisták - mert az apám az volt - leleményessége határtalan, és elég sokszor megtalálta és meglovasította anyu pénzét, sőt még a bérmálásom alkalmáből a keresztszüleimtől kapott pénz is eltűnt.
A gyerekkoromból szinte csak rossz emlékeim vannak az apámnak köszönhetően. Mivel már nagyon fiatal (14 éves) korától alkoholizált, a 20-as éveinek végére elég komoly problémákkal küzdött. Bizonyos időszakonként néhány hétig fel kellett hagynia az ivászattal, mert a gyomra kikészült, és ezek az időszakok számomra éppenolyan rosszak voltak, mint amikor esténként a kocsmából (ami a szomszédunkban volt) részegen jött haza, Ugyanis elvonási tünetei voltak, rendszeresen, volt hogy naponta többször is epilepsziás rohamokat produkált. Aki látott már ilyen rohamot, az tudja, hogy miről beszélek. Hogy iszonyatos látvány, az nagyon enyhe kifejezés, főként egy 10 év alatti gyermek számára. Volt olyan, hogy egy ilyen roham közben beesett a szobába, és nekiesett egy asztalnak, így a szokásos rángatózás és habzó száj mellett még a vér is elöntötte az egész arcát, és én a látványtól teljesen lesokkolva menekültem ki a szobából. Azóta sem tudok senkinek sem segíteni, még ha elájul a közelemben valaki akkor sem, úgy pánikba esem. Volt olyan is, hogy éjszaka arra ébredtem hogy anyu és mama ecettel próbálják őt magához téríteni, azóta is gyűlölöm az ecet szagát. De olyan is sokszor előfordult, hogy a helyi TSZ-ben (ahol apu dolgozott, mert végzettség híján máshova nem vették fel, ugyanis a középiskolát is abbahagyta) lett rosszul, valamelyik munkatársa a marhák közül szedte össze, ahol bármelyik agyontaposhatta volna.
A rosszulléteivel kapcsolatos meghatározó traumám volt egy olyan eset, amikor az iskolából hazaérve (anyu még nem volt otthon, mert dolgozott) a nagyanyámmal összetalálkoztam a kapuban, és mondta, hogy elmegy a testvéréhez, aki szintén a faluban lakott néhány utcányira. Én könyörögtem neki, hogy ne menjen, mert félek, hogy apu rosszul lesz (előtte éjszaka is rosszul volt, és ilyenkor számítani kellett újabb rohamokra), de ő erősködött, hogy nem lesz semmi baj, nyugodjak meg, és amúgy is siet haza. Hát természetesen nem lett igaza. Bementem apuhoz a szobába, aki tévézett, és éppen meginni készültem az iskolából hazahozott italomat, amikor rosszul lett. Azonnal eldobtam az üveget a kezemből, és kirohantam a házból (nem neki segíteni, ahogy tennem kellett volna), végigrohantam a falun a mama testvéréhez, közben pedig végig ostoroztam magam, hogy miért vagyok ilyen gyáva, apu most miattam biztos, hogy meghal. Amikor odaértem, nagy nehezen előadtam neki, hogy mi történt, azonnal rohant velem haza, és természetesen tőle is megkaptam azt, ami amúgy is nyomta a lelkemet, hogy miattam meg fog halni az ő kicsi fia. De csodák csodájára nem így lett. Mire hazaértünk, apu jött ki a szobából, mintha mi se történt volna,és fel volt háborodva, hogy ő nem is volt rosszul. (Az epilepsziások sosem emlékeznek a rohamaikra).
A másik meghatározó élményem apu alkoholproblémáival kapcsolatosan az agresszió. Mert ő agresszív volt. Az összes szomszédunk rendszeresen az ő ordibálását hallgatta, és ha ordibált, akkor még örülhettünk. Ugyanis szokása volt törni-zúzni, és anyut is nemegyszer megütötte. Valószínüleg sok verésről nem is tudok, ami éjszaka történhetett, mert én a másik szobában aludtam a mamával és a húgommal. Anyu minden este rettegett, hogy apu milyen állapotban és főként milyen hangulatban jön haza a kocsmából, és rendszeresen a földön aludt szegény, egyrészt mert apu álmában is verekedett és csapkodott, másrészt meg rendszeresen az alkoholisták szokásához híven ágyba vizelt. Egy éjszaka azonban nagyon bevésődött az emlékezetembe, amikor álmomból felriadva a konyhán apu és anyu veszekedését hallottam, majd ütés hangját, és anyu sikítását. Azt kiabálta, hogy "kiütötted a szememet, megvakultam" és nagyon sírt. Akkor egy olyan ütést kapott, amitől szerencsére nem vakult meg, de felrepedt a szemöldöke, és a vér elég rendesen elöntötte, ezért hitte hirtelen azt, hogy megvakult, Természetesen szép monoklija lett utána, amelyet a munkahelyén szánalmas hazugsággal indokolt, mint ahogy a későbbiekben a többi kék-zöld foltját is. (Azt tudni kell, hogy ő élelmiszerboltban dolgozott, ahol sok vásárló fordult meg, szóval még cikibb volt neki a magyarázkodás).
Szóval így telt az életünk, a kishúgom sokszor csak sírt, mert nem értette, hogy mi történik, anyu is sírt, mert nem tudta, hogy hogyan változtasson ezen a helyzeten, én pedig gyerekfejjel szintén az összeroppanás szélén állva próbáltam mindkettejükben tartani a lelket. Most már tudom, hogy emberfeletti erőről tettem akkor tanúbizonyságot, aminek a levét valószínűleg most iszom meg, mivel pánikbeteg vagyok és nagyon sokszor depressziós. Az áldatlan állapotok mellett csak a tanulás maradt, amiből pozitív élményeim származtak, na nem azért, mert ilyen körülmények között nyugodtan tudtam tanulni, hanem szerencsére jó felfogóképességem volt, és kevés tanulással is kitűnő tanuló voltam. Mindeközben próbáltam a húgomat is nevelni, én mentem érte oviba, és szinte a második anyja voltam. Nem csak a nagy korkülönbség miatt, most már tudom. Akkor még nem tudtam, de sajnos anyu nem az a csodálatos ember volt, akinek én akkor képzeltem. Tiszteltem őt azért, hogy elviseli azokat a szörnyű megaláztatásokat és azt a terrort, amiben éltünk, de most már úgy gondolom, hogy hihetetlenül gyenge jellem, aki túl hosszú ideig nem volt képes arra, hogy a gyermekei érdekében változtasson az életén.
14 éves koromban aztán megtört a jég, és anyunak végre elege lett. Ehhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy én is nagyobb lettem, és próbáltam nyomást gyakorolni rá, hogy ez így nem lesz jó, főleg mivel a húgom az átélt traumák hatására dadogni kezdett. Ez megadta neki a lökést, és elköltöztünk az ő szüleihez egy másik faluba. Akkor azt gondoltam, hogy minden rendben lesz, de tévedtem, mert az igazán rossz dolgok csak azután történtek velünk. Az anyai nagyszüleimmel sem volt egyszerű kijönni, az még hagyján, de nem ez volt a legrosszabb. Úgy fél évvel azután, hogy elköltöztünk aputól, anyu hozta az új pasiját, aki nem ivott, nem dohányzott, egy csomó szakmája volt, tehát összefoglalva egy csodálatos ember volt. Én valamiért rögtön éreztem, hogy nem az, de anyu nem hitt nekem, azt mondta, hogy csak féltékeny vagyok, és nem akarom elfogadni, hogy új apám legyen, és amikor később a húgom is próbált ilyen utalásokat tenni, őt azzal torkolta le, hogy én tanítottam be neki ezt a szöveget. Szóval a fantasztikus férfi odaköltözött hozzánk, és megpróbált az apánk lenni. Még azt is akarták, hogy szólítsuk apunak, de arra soha nem voltunk hajlandók. Valamiért én nem bíztam benne, hogy ez az ember az apánk akar lenni, és később kiderült, hogy igazam is lett, ő egészen más akart nekünk lenni. De erről majd később. A lényeg, hogy éldegéltünk így együtt, míg 16 éves koromban, 2001 tavaszán kirobbant a botrány, és húsvét napján a nagyszüleim kidobtak minket az utcára éhesen, esős, hideg időben. Csak később tudtam meg, hogy miért volt mindez.
Utána fél évig nem beszélhettünk a nagyszüleimmel, pedig ugyanabban a faluban, csak néhány utcával arrébb találtunk egy lepusztult albérletet, és vasárnaponként mindig az ő házuk előtt mentünk el, amikor a templomba tartottunk. Az első olyan alkalommal, amikor újra beszéltünk velük, és a mise után bementünk hozzájáuk, a nagyapám kendőzetlenül a képembe vágta az igazságot, amely így szólt: "az anyád egy k...va." Elmondta azt is, hogy miért. Elég legyen annyi, hogy az anyámnak volt egy kis kalandja a saját húga!! élettársával, és ez kiderült. Emiatt az incidens miatt azóta nem jár össze a család, anyu mindegyik testvére (5-en vannak testvérek, és anyu a legidősebb) igyekszik úgy meglátogatni a nagyszüleimet, amikor anyu nincs ott, az a húga pedig azóta sem hajlandó még köszönni sem neki. Anyu persze úgy gondolja, hogy nem neki kell bocsánatot kérnie, és ő érzi magát sértettnek, de ez más lapra tartozik. Az iránta érzett tiszteletem akkor keztett megtörni, és akkor kezdett összeomlani bennem a "szegény, önfeláldozó anyámról" alkotott kép.
20 Tovább

"Először csak játszottunk..." - J. története

Én egy 24 éves srác vagyok és velem is hasonló dolog történt, mint veletek. Egy hónapja úgy döntöttem, hogy nem fojtom el tovább magamban azt ami 19 éve történt. Ennek a legfőbb oka az volt, hogy egyértelművé vált bennem hogy egyedül, segítség nélkül nem tudom feldolgozni a velem történteket. Hiába volt annyi más dolog amivel megbirkóztam az életben, ez nem megy. Szóval segítséget kértem két nagyon jó barátomtól, elmondtam nekik hogy mi történt. És most az ő tanácsaikra hallgatva és némi keresgélés után írok ide is erre a blogra.
A történetem úgy kezdődik, hogy 5 éves koromban egy ismerős családból egy tőlem 9-10 évvel idősebb fiú járt át hozzánk játszani meg vigyázni rám. Először csak játszottunk, elnyerte a bizalmamat. Aztán a játék átment egyfajta szerepjátékba ő volt a mentős én meg a sebesült, elkezdett fogdosni azon a címen hogy a játékban így gyógyít meg. Ekkor kezdett el molesztálni, a szüleim nem vettek észre semmit és az egész addig tartott még 6 évesen el nem kezdtem az általános iskolát. Mindenre nem emlékszek, hogy mi is történt azt tudom hogy folyton arra kért, hogy mutassam meg neki és a fogdosás is folytatódott. Én kisgyerekként nagyon meg voltam rémülve, valahol tudtam hogy ez rossz, de megfenyegetett ha el mondom a szüleimnek ők majd elhagynak engem. Így amikor vége lett (a suli mellett már nem járt át, meg lettek korombeli barátaim) inkább elzártam az egészet magamban.
De a lelki sérülések attól még megtörténtek, hogy nem vettem tudomást róla. A lényeg az, hogy nem tudok párkapcsolatot kialakítani, mert a fizikai érintkezés szorongással tölt el. Itt leszögezném, hogy egyébként igényem lenne a szexre és a lányokat szeretem. Csak ez a szorongás nagyon rossz, volt már részem szexben csak éppenséggel nagyon kellemetlen élmény volt. Sajnos ezeket a régi emlékképeket hozza elő. Na és itt jön a bökkenő, nem állhatok elő ezzel már egy kapcsolat elején, hogy ilyen problémám van. Biztos hogy egy lány sem szeretne többet találkozni velem. Pedig érzem, hogyha kialakulna egy bizalom akkor idővel túl tudnék lépni ezen. Ezt onnan tudom, hogy az olyan lányokkal akikkel sokat beszélgettem és emberileg is szimpatikusak, nem zavar ha megpuszilnak meg ilyenek. Lehetséges, hogy néhányukkal lett volna esélyem kapcsolatra csak inkább mindig elzárkóztam, mert nem akartam belevinni őket ebbe a bonyolult és szar helyzetbe, ami lényegében az életem...
Egyébként barátaim vannak és könnyen megtalálom a közös hangot az emberekkel, de a párkapcsolat az nem megy. A legnagyobb gond, hogy nagyon magányos vagyok. Most 24 éves vagyok és nem akarom az egész életemet egyedül leélni, azt tudom hogy egyedül sokáig nem fog menni. Emellett nagyon sok bennem a harag az elkövetővel szemben és bűntudatom van amiatt, hogy mi van ma másokkal is megtette. Bosszút állni nem fogok, mert az törvénytelen lenne, de remélem hogy hamarosan meglesz a lehetőségem hogy az igazságszolgáltatás által megbűnhődjön az illető. Tudom, hogy az én esetem már elévült, de biztos vagyok benne hogy az ilyen alakok nem változnak.
14 Tovább

Gyerekkönnyek

blogavatar

Egy blog a gyermekbántalmazás ellen. Ha érintett vagy, küldd be a saját történetedet a gyerekkonnyek@gmail.com címre! Keressétek a blogot a facebook-on is, Gyerekkönnyek blog néven.

Utolsó kommentek