Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

"Nem tanítottak meg szeretni se" - D. története

Mindig igyekeztem magamba elnyomni az érzéseimet a gyerekkorommal kapcsolatban. Félelmetes mennyire próbálja velem elhitetni az agyam, hogy nem is volt olyan szörnyű. Az emlékek megszépülnek idővel, az agyam védekezik. A rosszból csak beugranó villanások, felsejlő képek voltak meg az agyamba. Nem tudtam, nem akartam arra emlékezni, ami történt velem..

De szembe kell néznem a múlttal, mert nem az a kérdés, hogy átéltem-e szörnyűséget, hanem az, hogy túl tudok-e lépni valaha rajta. Ez egy olyan kereszt amit az ember élete végéig cipel. Nem hiszem, hogy túl lehet lépni, hogy olyan eséllyel indulsz az életbe, mint akinek volt gyerekkora. Nekem nem volt. Elvették tőlem vissza vonhatatlanul, megmásíthatatlanul, ellopták az életem egy nagyon fontos szakaszát.
De jöjjön a történet dióhéjban. Anyukám 2. házasságából születtem, egy 9 évvel idősebb nővérem van. Anyám ivott, iszik, alkoholista. Sokkal többet láttam életembe részegen, mint józanon. Apám nagyon kedves ember. Sose emelt rám kezet, sose emelte fel velem szembe a hangját. Csak éppen nem is érdekeltem, nem voltam az élete része. 4 éves voltam amikor lelépett egy hangos szó nélkül. Élni akart, bulizni, csajozni. Anyámat látszólag nem viselte meg a válás. De előttem van egy kép ahol a vasúton állunk és anyám zokog, miközben én a karjába ülök és mondja, hogy integess apádnak. Nem értettem mi zajlik körülöttem, hova távolodik a vonat, amin szeretett apám ül. Összepakolt és lelépett, nem érdekelte mi lesz velünk, mi lesz velem. Anyám innestől merült bele az alkoholba csak igazán, de én ezt gyerekként nem igazán fogtam fel. Odaköltöztünk a nagymamámhoz, aki egy nagyon kemény asszony. Nem lehetett nála sohasem lazsálni, egész nap dolgozni kellett, hol a földeken, hol bent a házban. Megkövetelte a fegyelmet mindenben, ha valami nem úgy volt ahogy ő akarta, megkaptuk a büntetést érte. Nővéremet jobban szerette mindig nálam, mert az ő apját szerette, az enyémet utálta és pechemre külsőre tiszta apám vagyok. Ez módszeresen a fejemhez is lett vágva. Ekkoriban anyám még tudott dolgozni, csak munka után ivott és józan napjai is voltak, én pedig győzködtem magam, hogy ez nem is olyan szörnyű. Aztán teltek az évek, nővérem főiskolára ment, és elköltözött. Az egyetlen bizalmasom, akivel jó volt a viszonyom ott hagyott. Rajta is nyomot hagyott a gyerekkor, habzsolta a pasikat, nem tudott párkapcsolatot kialakítani.
8-9 éves lehettem, amikor mamám barátja elkezdett molesztálni. Az igazi nagyapámat nem ismertem, születésem előtt meghalt. Az új barátja egy nagyon beteg lelkű férfi volt. Bár testileg is beteg volt, ez nem akadályozta abba, amit később velem tett. Fogdosással kezdődött, majd nekem kellett őt fogdosnom. Nem tudtam mi ez, de ösztönösen féltem tőle. Megfenyegetett, hogy ha elmerem mondani valakinek, akkor nagyon megbánom. Féltem tőle, undorodtam tőle, sírtam, amikor molesztált. A nagyanyám pontosan tudta, hogy vannak ferde hajlamai, de semmit nem tett. Kettesbe hagyott vele, sokszor vigyázott rám. Egyszer nagyanyám hamarabb hazaért és éppen megint fogdosott a férfi. Jelzem egyébként nem serdültem korán, ekkoriban még teljesen kislány testem volt. És nem az történt, amire számítani lehetett, hogy mama elzavarta volna a férfit, hanem azt mondta kis RIBANC vagyok és felajánlkoztam neki. Soha többet nem beszéltünk erről. A férfi nem sokra rá meghalt. És anyám mit szólt hozzá? Semmit. Ekkoriban már nem igen voltak józan pillanatai, nem érdekeltem. Anyagilag jó körülmények között éltünk, talán a környezet ezért se vett észre semmit, meg azért se mert mindent magamba fojtottam. Úgy tettem, mintha minden rendben lenne, még magamat is győzködtem. Hiszen voltak új ruháim, meleg ételem, száp házam..És hogy mellette mik történtek én ezt elnyomtam belül.
Elvégeztem a 8 osztályt, kitűnő lettem. Nagyon okos, jó tanuló, szorgalmas kislány voltam. Pedig senki nem kérdezte ki a leckét, senkit nem érdekelt, mi van a suliban. Ha anyám véletlen belenézett az ellenőrzőmbe és rossz jegy volt benne, megvert és ennyi. Én ebben az időben sokszor az ételbe menekültem és nagyon sokat ettem. Szépen ki is kerekedtem, ami nagyanyám állandó céltáblájává vált. Folyton gúnyolódott, hogy gusztustalan vagyok, undorító vagyok, soha nem fogok kelleni senkinek. Hiába lett a kitűnő bizim, nekem nem volt nyáriszünetem. Nem mehettem sehova, se barátokhoz, se semerre. Egész nyáron nagyanyám földjein kellett dolgoznom, volt olyan, hogy elájultam a 40 fokos napon a földön, mama leöntött egy fél vödör vízzel és dolgoznom kellett tovább. "Aki nem dolgozik ne is egyék"- ez volt az ő mottója.
Anyám ekkoriban összeismerkedett egy alkoholista férfivel, aki egyébként skizofrén is. Kocsmába volt anyám pultos (kecskére a káposztát...) és oda járt be a férfi. Hamar összemelegedtek, és anyám elköltözött vele mamától albérletbe. Megkérdezték én menni akarok-e, de akkor még inkább azt választottam, hogy mamával maradok és inkább szigorban élek. Így telt el a gimi első osztálya, egészen tűrhető volt, mama is enyhült egy kicsit a jó eredményeim láttán. Ekkor azonban elkezdtem serdülni, a testem megnyúlt, lefogytam és a fiúk elkezdtek irántam érdeklődni. Szerettem volna bulizni járni, mert nagyon tetszett, hogy ennyi évig senki nem figyelt rám, és ha most ilyen módon is, de a figyelem középpontjába kerültem. Mama persze nem engedett el, így döntöttem, elköltöztem anyáékhoz. Az igazi pokol a következő 2 év volt. Folyton ájulásig részegek voltak, maguk alá pisiltek, undorítóak voltak. A férfi pedig nagyon agresszív. Állandóan veszekedtek és verekedtek részegen. A fejemre húztam eleinte a párnát, de később már én is közbeavatkoztam. Elkezdtem én is piálni, loptam a férfi nyugtatóit. Sokszor én is kiütöttem magam és féktelenül buliztam. Pasitól pasiig menekültem, hiába tudtam, hogy csak azt akarják és kihasználnak, mégis azt éreztem szeretetet kapok tőlük és kellek valakinek. Csoda, de a suliba nem romlott le jelentősen az eredményem, és semmit nem vettek észre. Falaztam anyának, sose ment szülőire, meg ilyesmi, de mindig kimentettem, hogy sokat dolgozik. Rendes ruhába jártam, az osztálypénz mindig fizetve volt- az osztályfőnököt pont ennyi érdekelte, pedig utólag visszagondolva sütött rólam, hogy nem jó valami.
4 Tovább

"Legbelül üres voltam és halott" - A. története

Apám bányász volt, amíg a bánya működött, elég jól éltünk. Szép ruhák, éttermek stb. Aztán a munkahelye elvesztését követően teljesen megbolondult. Állandóan terrorizált minket, fenyegetett, én már a gyűlöleten kívül semmit nem éreztem iránta. Az öcsém a lelki terror hatására 12 éves koráig bepisilt. Múltak az évek, és én tehetetlen haraggal szemléltem az eseményeket, és azt, hogy a társadalmi rangétrán egyre lejjebb süllyedünk. Már nem volt semmink, csak a töméntelen mennyiségű adósságunk. Aztán anyám megbetegedett. Rákos lett. Apám őrjöngve rontott nekem, le akart szúrni egy hatalmas késsel. Engem okolt anyám betegségéért. Ha nincs a szomszédunk, akkor én ma már nem élek...


Senkim nem volt, aki kimenekíthetett volna ebből a pokolból, barátom sem volt, mert rettegtem a férfiaktól, azt hittem, minden fiú olyan, mint az apám. Aztán később megismertem a férjemet. Igaz, hogy az elején csak hülyített, nem vett komolyan, de az iránta érzett szerelem adott nekem erőt, hogy túléjem a szörnyűségeket. Aztán anyám végre rászánta magát a válásra. Apám teljesen kisemmizte, évekig tengődtünk, és amikor már a férjem velem volt, akkor egy kicsit fellélegeztem. De keserű emlékeket égetett a lelkembe a szegénység. Ezért amikor egy évvel korábban munkanélküli lettem, végső elkeseredésemben prostituált lett belőlem. Élveztem a sok pénzt, a szép ruhákat, a menő éttermeket, de legbelül üres voltam, és halott. Úgy tűnt, hogy a házasságom is zátonyra futott, férjemmel már alig beszéltünk. És amikor rájött, hogy mivel keresem a pénzt, teljesen kiakadt, és ez az esemény döbbentette őt rá arra, hogy meg kell változnia. Megtette. Értem.A mai napig nincs állásom, de szó nélkül eltart, mindent megkapok. Talán majd el tudok helyezkedni, és akkor minden rendbejön. De a lelkem mélyén már semmi sincs rendben. Áruba kellett bocsájtanom a testemet, mert van egy apám, aki arra sem vette a fáradtságot, hogy tisztességesen felneveljen. A mai napig rettegek, hogy rosszra fordul a sorsom, és akkor mehetek vissza oda, ahonnan jöttem, és újra el kell viselnem az emberek megvetését.

27 Tovább

"Szokása volt törni-zúzni" - A. története

Néhány hete fedeztem fel a Gyerekkönnyek blogot, és ahogy olvasgattam a történeteket, rájöttem, hogy sok hasonló és még nálam is rosszabb gyermekkorral "megáldott" sorstársam él a világon. Ezekből erőt merítve úgy döntöttem, hogy én is megírom a történetem, főként mivel ez az egész a jelenlegi életemben is sok negatív hozadékkal jár.
Nem tervezett gyermekként születtem, édesanyám még 18 sem volt, amikor teherbe esett velem. Csak ennek köszönhető, hogy hozzáment az akkor 21 éves apámhoz, aki akkor még nem állt készen az apaságra (így utólag úgy gondolom, talán sohasem állt volna készen rá), ráadásul elég szenvedélyesen hódolt az ital örömeinek. Olyannyira, hogy már a születésemkor örömében majdnem a halálba itta magát. Igen, örült neki, hogy lánya született, de sajnos ezzel a ténnyel a későbbiekben mégsem tudott mit kezdeni.
Az apai nagyszüleimmel éltünk egy kis faluban, és édesanyám elmondása szerint az apai nagyapám halálakor, ami 4 éves koromban következett be, szabadult el a pokol. Apu végleg az italnak és a cigarettának szentelte az életét, nagyanyám pedig nagyon gyenge szülő volt ahhoz, hogy visszatartsa. Olyan házban éltünk, ahol nem volt fürdőszoba és WC, és ez az évek folyamán nem is változott, ugyanis a gazdálkodásból befolyt pénzt apu mind elitta. Szerette hangoztatni, hogy minden az övé, és senkinek semmihez nincs abban a házban köze. A mama nyugdíját is ellopta, és anyunak a fizetését is dugdosnia kellett, ha betevőt akart juttatni nekem és a nálam 8 évvel fiatalabb kishúgomnak (őt mellesleg anyu már meg sem akarta tartani, csak én annyira szerettem volna egy kistestvért, és most már nem tudom, hogy hogyan vészeltem volna át a tudat nélkül, hogy neki szüksége van rám). Persze az alkoholisták - mert az apám az volt - leleményessége határtalan, és elég sokszor megtalálta és meglovasította anyu pénzét, sőt még a bérmálásom alkalmáből a keresztszüleimtől kapott pénz is eltűnt.
A gyerekkoromból szinte csak rossz emlékeim vannak az apámnak köszönhetően. Mivel már nagyon fiatal (14 éves) korától alkoholizált, a 20-as éveinek végére elég komoly problémákkal küzdött. Bizonyos időszakonként néhány hétig fel kellett hagynia az ivászattal, mert a gyomra kikészült, és ezek az időszakok számomra éppenolyan rosszak voltak, mint amikor esténként a kocsmából (ami a szomszédunkban volt) részegen jött haza, Ugyanis elvonási tünetei voltak, rendszeresen, volt hogy naponta többször is epilepsziás rohamokat produkált. Aki látott már ilyen rohamot, az tudja, hogy miről beszélek. Hogy iszonyatos látvány, az nagyon enyhe kifejezés, főként egy 10 év alatti gyermek számára. Volt olyan, hogy egy ilyen roham közben beesett a szobába, és nekiesett egy asztalnak, így a szokásos rángatózás és habzó száj mellett még a vér is elöntötte az egész arcát, és én a látványtól teljesen lesokkolva menekültem ki a szobából. Azóta sem tudok senkinek sem segíteni, még ha elájul a közelemben valaki akkor sem, úgy pánikba esem. Volt olyan is, hogy éjszaka arra ébredtem hogy anyu és mama ecettel próbálják őt magához téríteni, azóta is gyűlölöm az ecet szagát. De olyan is sokszor előfordult, hogy a helyi TSZ-ben (ahol apu dolgozott, mert végzettség híján máshova nem vették fel, ugyanis a középiskolát is abbahagyta) lett rosszul, valamelyik munkatársa a marhák közül szedte össze, ahol bármelyik agyontaposhatta volna.
A rosszulléteivel kapcsolatos meghatározó traumám volt egy olyan eset, amikor az iskolából hazaérve (anyu még nem volt otthon, mert dolgozott) a nagyanyámmal összetalálkoztam a kapuban, és mondta, hogy elmegy a testvéréhez, aki szintén a faluban lakott néhány utcányira. Én könyörögtem neki, hogy ne menjen, mert félek, hogy apu rosszul lesz (előtte éjszaka is rosszul volt, és ilyenkor számítani kellett újabb rohamokra), de ő erősködött, hogy nem lesz semmi baj, nyugodjak meg, és amúgy is siet haza. Hát természetesen nem lett igaza. Bementem apuhoz a szobába, aki tévézett, és éppen meginni készültem az iskolából hazahozott italomat, amikor rosszul lett. Azonnal eldobtam az üveget a kezemből, és kirohantam a házból (nem neki segíteni, ahogy tennem kellett volna), végigrohantam a falun a mama testvéréhez, közben pedig végig ostoroztam magam, hogy miért vagyok ilyen gyáva, apu most miattam biztos, hogy meghal. Amikor odaértem, nagy nehezen előadtam neki, hogy mi történt, azonnal rohant velem haza, és természetesen tőle is megkaptam azt, ami amúgy is nyomta a lelkemet, hogy miattam meg fog halni az ő kicsi fia. De csodák csodájára nem így lett. Mire hazaértünk, apu jött ki a szobából, mintha mi se történt volna,és fel volt háborodva, hogy ő nem is volt rosszul. (Az epilepsziások sosem emlékeznek a rohamaikra).
A másik meghatározó élményem apu alkoholproblémáival kapcsolatosan az agresszió. Mert ő agresszív volt. Az összes szomszédunk rendszeresen az ő ordibálását hallgatta, és ha ordibált, akkor még örülhettünk. Ugyanis szokása volt törni-zúzni, és anyut is nemegyszer megütötte. Valószínüleg sok verésről nem is tudok, ami éjszaka történhetett, mert én a másik szobában aludtam a mamával és a húgommal. Anyu minden este rettegett, hogy apu milyen állapotban és főként milyen hangulatban jön haza a kocsmából, és rendszeresen a földön aludt szegény, egyrészt mert apu álmában is verekedett és csapkodott, másrészt meg rendszeresen az alkoholisták szokásához híven ágyba vizelt. Egy éjszaka azonban nagyon bevésődött az emlékezetembe, amikor álmomból felriadva a konyhán apu és anyu veszekedését hallottam, majd ütés hangját, és anyu sikítását. Azt kiabálta, hogy "kiütötted a szememet, megvakultam" és nagyon sírt. Akkor egy olyan ütést kapott, amitől szerencsére nem vakult meg, de felrepedt a szemöldöke, és a vér elég rendesen elöntötte, ezért hitte hirtelen azt, hogy megvakult, Természetesen szép monoklija lett utána, amelyet a munkahelyén szánalmas hazugsággal indokolt, mint ahogy a későbbiekben a többi kék-zöld foltját is. (Azt tudni kell, hogy ő élelmiszerboltban dolgozott, ahol sok vásárló fordult meg, szóval még cikibb volt neki a magyarázkodás).
Szóval így telt az életünk, a kishúgom sokszor csak sírt, mert nem értette, hogy mi történik, anyu is sírt, mert nem tudta, hogy hogyan változtasson ezen a helyzeten, én pedig gyerekfejjel szintén az összeroppanás szélén állva próbáltam mindkettejükben tartani a lelket. Most már tudom, hogy emberfeletti erőről tettem akkor tanúbizonyságot, aminek a levét valószínűleg most iszom meg, mivel pánikbeteg vagyok és nagyon sokszor depressziós. Az áldatlan állapotok mellett csak a tanulás maradt, amiből pozitív élményeim származtak, na nem azért, mert ilyen körülmények között nyugodtan tudtam tanulni, hanem szerencsére jó felfogóképességem volt, és kevés tanulással is kitűnő tanuló voltam. Mindeközben próbáltam a húgomat is nevelni, én mentem érte oviba, és szinte a második anyja voltam. Nem csak a nagy korkülönbség miatt, most már tudom. Akkor még nem tudtam, de sajnos anyu nem az a csodálatos ember volt, akinek én akkor képzeltem. Tiszteltem őt azért, hogy elviseli azokat a szörnyű megaláztatásokat és azt a terrort, amiben éltünk, de most már úgy gondolom, hogy hihetetlenül gyenge jellem, aki túl hosszú ideig nem volt képes arra, hogy a gyermekei érdekében változtasson az életén.
14 éves koromban aztán megtört a jég, és anyunak végre elege lett. Ehhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy én is nagyobb lettem, és próbáltam nyomást gyakorolni rá, hogy ez így nem lesz jó, főleg mivel a húgom az átélt traumák hatására dadogni kezdett. Ez megadta neki a lökést, és elköltöztünk az ő szüleihez egy másik faluba. Akkor azt gondoltam, hogy minden rendben lesz, de tévedtem, mert az igazán rossz dolgok csak azután történtek velünk. Az anyai nagyszüleimmel sem volt egyszerű kijönni, az még hagyján, de nem ez volt a legrosszabb. Úgy fél évvel azután, hogy elköltöztünk aputól, anyu hozta az új pasiját, aki nem ivott, nem dohányzott, egy csomó szakmája volt, tehát összefoglalva egy csodálatos ember volt. Én valamiért rögtön éreztem, hogy nem az, de anyu nem hitt nekem, azt mondta, hogy csak féltékeny vagyok, és nem akarom elfogadni, hogy új apám legyen, és amikor később a húgom is próbált ilyen utalásokat tenni, őt azzal torkolta le, hogy én tanítottam be neki ezt a szöveget. Szóval a fantasztikus férfi odaköltözött hozzánk, és megpróbált az apánk lenni. Még azt is akarták, hogy szólítsuk apunak, de arra soha nem voltunk hajlandók. Valamiért én nem bíztam benne, hogy ez az ember az apánk akar lenni, és később kiderült, hogy igazam is lett, ő egészen más akart nekünk lenni. De erről majd később. A lényeg, hogy éldegéltünk így együtt, míg 16 éves koromban, 2001 tavaszán kirobbant a botrány, és húsvét napján a nagyszüleim kidobtak minket az utcára éhesen, esős, hideg időben. Csak később tudtam meg, hogy miért volt mindez.
Utána fél évig nem beszélhettünk a nagyszüleimmel, pedig ugyanabban a faluban, csak néhány utcával arrébb találtunk egy lepusztult albérletet, és vasárnaponként mindig az ő házuk előtt mentünk el, amikor a templomba tartottunk. Az első olyan alkalommal, amikor újra beszéltünk velük, és a mise után bementünk hozzájáuk, a nagyapám kendőzetlenül a képembe vágta az igazságot, amely így szólt: "az anyád egy k...va." Elmondta azt is, hogy miért. Elég legyen annyi, hogy az anyámnak volt egy kis kalandja a saját húga!! élettársával, és ez kiderült. Emiatt az incidens miatt azóta nem jár össze a család, anyu mindegyik testvére (5-en vannak testvérek, és anyu a legidősebb) igyekszik úgy meglátogatni a nagyszüleimet, amikor anyu nincs ott, az a húga pedig azóta sem hajlandó még köszönni sem neki. Anyu persze úgy gondolja, hogy nem neki kell bocsánatot kérnie, és ő érzi magát sértettnek, de ez más lapra tartozik. Az iránta érzett tiszteletem akkor keztett megtörni, és akkor kezdett összeomlani bennem a "szegény, önfeláldozó anyámról" alkotott kép.
20 Tovább

Gyerekkönnyek

blogavatar

Egy blog a gyermekbántalmazás ellen. Ha érintett vagy, küldd be a saját történetedet a gyerekkonnyek@gmail.com címre! Keressétek a blogot a facebook-on is, Gyerekkönnyek blog néven.

Utolsó kommentek